Έρχεται ηλιακή καταιγίδα! Welcome Aurora!

UPDATE: Παρακευή 11:00 πρωί

Τελικά η λεγόμενη CME (Coronal Mass Ejection) που χτύπησε τη Γη, από το μεγέθους X2 Solar Flare,  δεν ήταν όσο μεγάλη αναμενόταν! Ωστόσο τις επόμενες ώρες είναι ακόμη πιθανές γεωμαγνητικές καταιγίδες!

Όσοι με γνωρίζουν έστω λίγο, έστω και διαδικτυακά θα αντιλαμβάνονται ότι η χαρά μου με το περιεχόμενο του τίτλου είναι μεγάλη, θα ήταν βέβαια ακόμη μεγαλύτερη αν ήμουν κάπου στον αρκτικό κύκλο! Ο ήλιος μετά από μερικά χρόνια με εντελώς ψόφια δραστηριότητα σε κηλίδες και εκλάμψεις άρχισε να παίρνει τα πάνω του μέχρι να φτάσει σε κανα δυό χρόνια στο λεγόμενο solar maximum! Πριν καμιά βμομάδα η ηλιακή κηλίδα με όνομα 1158 δεν υπήρχε! Σήμερα είναι μεγαλύτερη από τον πλανήτη Δία και φυσάει προς τη Γη ηλιακούς ανέμους – σωματίδια δηλαδή με τρελές ταχύτητες! Προκάλεσε μάλιστα τη μεγαλύτερη ηλιακή έκλαμψη από το Δεκέμβριο του 2006!

Το υλικό φτάνει στη Γη, θα την πέσει στο μαγνητικό μας πεδίο προκαλώντας γεωμαγνητικές καταιγίδες και πολικό σέλας – Auroras ή Northern Lights, όπως προτιμάτε!  Υπάρχουν βέβαια πάντα οι φόβοι και για πρόκληση μπαχάλου στις τηλεπικοινωνίες, αλλά who cares που λένε και στο χωριό του Douglas Adams…

ΕΔΩ έχω ανεβάσει ένα ποστ με όλα τα βασικά για το σέλας, αλλά και μερικές μοναδικές φωτογραφίες που μου έστειλαν δυο φίλοι απ το βορά!

p.s. Θα σε δω μια μέρα (νύχτα) που θα μου πας…

Share on Facebook

One Reply to “Έρχεται ηλιακή καταιγίδα! Welcome Aurora!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *